Krewetki duszone w białym winie

Krewetki duszone w białym winie oraz włoskie Prosecco Terre Deor to kolejna propozycja na romantyczną kolację we dwoje.

Potrawy z krewetek dają cały wachlarz możliwości i smaków. Można podawać grillowane w towarzystwie sosów, smażone na patelni z dodatkiem makaronu, ryżu, warzyw, owoców, a także gotować z nich egzotyczne zupy. Krewetki są jednym z najbardziej popularnych afrodyzjaków i zdecydowanie najprostszych do przygotowania, wystarczy kilka składników i można wyczarować pyszne i lekkie danie.

Dzisiaj proponuję standard, czyli krewetki zatopione w maślano-winnym sosie. Tą potrawę najlepiej jeść prosto z patelni, a resztki wyjadać za pomocą bagietki, bowiem tu nic nie może się zmarnować. Z drugiej strony taka wspólna konsumpcja podkreśla bliskość i intymność. Zaszalejcie więc! Smacznego!

Krewetki w białym winie

Składniki:

  • 250 g krewetek black tiger (ok. 20 szt.)
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki zielonej pietruszki
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • bagietka
  • 1/2 papryczki chili (opcjonalnie)
  • sól morska do smaku

Mrożone krewetki wkładamy do miski, wlewamy letnią wodę i rozmrażamy. Nieobrane krewetki obieramy z pancerzy (pozostawiamy ogonki). Nieoczyszczone krewetki nacinamy lekko nożem wzdłuż tułowia i usuwamy czarne jelito. Tak przygotowane krewetki płuczemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekany czosnek oraz chili, szklimy. Następnie dokładamy krewetki i mieszając smażymy na dużym ogniu około 3 minut. Wlewamy wino, odparowujemy, dodajemy masło oraz posiekaną zieloną pietruszkę. Doprawiamy solą morską i serwujemy z bagietką oraz wytrawnym białym musującym winem.

Smacznych doznań! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *