Lasagne ze szpinakiem i gorgonzolą

Płaty makaronu przełożone kremowym nadzieniem i zatopione w beszamelowym sosie. Smakują genialnie, gwarantując kulinarną rozkosz.

Zachwycą nawet amatorów mięsnych dań i są ciekawą alternatywą dla klasycznej włoskiej lasagne alla bolognese.

Makaronowe wariacje, inspirowane włoską kuchnią dość często pojawiają się na naszym stole. Zresztą uwielbiam Włochy. Za brukowane, barwne uliczki uroczych miasteczek, winnice, gaje oliwne, cudowne pejzaże i zapierającą dech w piersiach architekturę. A przede wszystkim za kuchnię, fantastyczne lokalne produkty, oliwę, sery, wina, warzywa i owoce, które dojrzewając w pełnym śródziemnomorskim słońcu smakują cudownie. Najlepsze smaki słonecznych Włoch. Dzisiaj przepis na lasagne w wersji ze szpinakiem i gorgonzolą.

Ostatnio zaopatrzyłam się w fajne porcelanowe foremki do pieczenia (12x18cm), idealne do przyrządzenia właśnie lasagne dla 2 osób.

Składniki:

6 płatów makaronu do lasagne

300 g. świeżego szpinaku

100 g. sera gorgonzola

150 ml śmietanki 30%

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy

50 g mozzarelli

Sos beszamelowy:

2 łyżki masła

2 łyżki mąki pszennej

2 szklanki mleka

1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej

sól do smaku

 

Płaty makaronu obgotowujemy kilka minut w garnku z wodą z dodatkiem oliwy i soli, oczywiście pojedynczo, żeby się nie posklejały. Szpinak myjemy, osuszamy i siekamy.  Na patelni, na oliwie szklimy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucamy szpinak i mieszając chwilkę dusimy na małym ogniu do miękkości. Następnie dodajemy pokrojoną w kawałki gorgonzolę, zalewamy śmietanką 30%, mieszamy aż do rozpuszczenia się sera, doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem. Zestawiamy z ognia.

Czas na beszamel. W małym rondelku roztapiamy 2 łyżki masła, wsypujemy tyle samo mąki i trzymając na wolnym ogniu, powoli wlewamy mleko i mieszamy, aż do uzyskania gęstego sosu, na koniec dodajemy startą gałkę muszkatołową, dopieszczamy jeszcze solą i pieprzem… hmmm cudnie pachnie ten aksamitnie gładki sos.

Dno naczynia smarujemy sosem beszamelowym, układamy płat makaronu, na niego ponownie beszamel, sos szpinakowy i kolejna porcja makaronu, beszamel, sos szpinakowy itd. Ostatnią warstwę stanowi zawsze makaron posmarowany samym beszamelem i posypany startym serem mozzarella. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C i pieczemy lasagne około 40 minut.

Smak potrawy podkreśli białe, aromatyczne wino, o delikatnej kwasowości, ale mocno owocowe. Takie, które udźwignie gęsty sos z gorgonzolą, beszamel, ale również nie zdominuje szpinaku. Skoro inspirujemy się włoską kuchnią, sięgnijmy zatem po wino z regionu, czyli zgodnie z jedną z zasad foodparingu: What grows together, goes together. Do wyboru mamy wiele odmian białych szczepów, z których powstają bogate, aromatyczne, kwiatowe i owocowe wina, chociażby Trebbiano, Pinot Grigio, Chardonnay czy Vernaccia w czołowej toskańskiej białej apelacji di San Gimignano.

Wina ze słonecznej Italii są bardzo popularne. Cechuje je przede wszystkim różnorodność, wiele regionów winiarskich, z których każdy ma swój niepowtarzalny klimat i specjalność, tradycje uprawy winnej latorośli sięgające czasów starożytnych, przekazywane z pokolenia na pokolenie. Nie zapominajmy też, że dla każdego Włocha wino stanowi podstawę dobrej kuchni.

Smacznych doznań!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *