Domowy obiad – zdrowo, kolorowo, ekologicznie!

Ekologia, zdrowa żywność, produkty lokalne, ochrona dziedzictwa regionalnego, rolnictwo i gospodarstwa ekologiczne to słowa, z którymi spotykamy się coraz częściej, ale czy wiemy tak na prawdę co oznaczają?

Często spotykamy się z określeniem zdrowa żywność, której niestety daleko do bycia ekologiczną. Bywa zwyczajnym chwytem marketingowym. Nauczmy się rozróżniać prawdziwe ekologiczne produkty pochodzące z certyfikowanych gospodarstw rolniczych, produkowane bez używania sztucznych nawozów i pestycydów. Poznajmy ich zalety smakowe i prozdrowotne. Pomidor z uprawy ekologicznej pachnie i smakuje pomidorem, to samo dotyczy pozostałych produktów. Wystarczy porównać warzywa i owoce zakupione u rolnika prowadzącego gospodarstwo ekologiczne z tymi zakupionymi w dużych marketach. Zaskoczy nas smak, zapach, a także naturalny wygląd.

Wszystkie produkty określone jako ekologiczne powinny mieć charakterystyczny znak „euro liścia” na opakowaniu oraz numer jednostki certyfikującej. Takie oznaczenie daje nam gwarancję jakości, bowiem gospodarstwa ekologiczne są pod stałym nadzorem i podlegają regularnym kontrolom przez instytucje certyfikujące.

Czy wiedzieliście, że jabłko z uprawy konwencjonalnej, o pięknym kształcie, z błyszczącą skórką, zanim trafi na półkę sklepową przechodzi 26 oprysków? Te z uprawy ekologicznej bywają czasem i niekształtne, ale w tym też jest urok. Dość istotne w końcu jest wnętrze, walory smakowe, zawartość witamin, mikroelementów, to wszystko razem wzięte jest nieocenione dla zdrowia. Rolnik w gospodarstwie ekologicznym plewi ręcznie i stosuje tylko środki naturalne.

Kolejny mit, który chciałabym rozwiać to cena, a co za tym idzie koszty wyżywienia. Gotowanie z produktami z ekologicznych gospodarstw wcale nie musi być drogie. Zachęcam do kupowania świeżej lokalnej żywności bezpośrednio od rolników. Tak naprawdę wystarczy kilka składników, aby wyczarować smaczne, pełnowartościowe danie.

Dzisiejsza propozycja to zupa krem cukinii ze świeżym tymiankiem, placuszki cukiniowo-dyniowo-marchewkowe oraz krucha sałata ze śmietaną, octem i cukrem. Poniższe potrawy zostały przygotowane podczas wspólnego gotowania w Centrum Produktu Lokalnego w Rzuchowej na bazie produktów ekologicznych od lokalnych rolników w zakresie promocji żywności ekologicznej w ramach operacji Stowarzyszenia GRUPA ODROLNIKA pn. „Ekologia! To jest to! – współpraca rolników ekologicznych w skracaniu łańcucha dostaw”.

Zupa krem z cukinii

Łagodna i lekkostrawna cukinia znajduje się na liście warzyw najchętniej uprawianych w naszym kraju ze względu na walory smakowe i odżywcze. Jest również ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę C, K, PP i B1, beta karoten. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia. Cukinia nadaje się do smażenia, duszenia, marynowania, pieczenia oraz do jedzenia na surowo. Można przyrządzić z niej zapiekankę, placuszki, danie jednogarnkowe, ratatouille, lub ciasto. Poniżej znajdziecie przepis na zupę-krem, której smak podkręca świeży tymianek, a liście kapusty swobodnie zastępują makaron, tworząc zdrowe danie, które posmakuje nawet najmłodszym.

Składniki:

1 średniej wielkości cukinia

2 małe ziemniaki

2 gałązki tymianku

Kilka liści kapusty włoskiej

Kilka łyżek oliwy

Opcjonalnie twardy ser kozi i gęsta śmietana

Cukinię myjemy, osuszamy, wydrążamy miąższ i kroimy w kostce (razem ze skórką, nie obieramy). W garnku podgrzewamy oliwę, wrzucamy cukinię oraz tymianek i lekko szklimy. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w małe kawałki ziemniaki, zalewamy wodą w ilości aby przykryła warzywa i gotujemy około 20 minut na wolnym ogniu. Miksujemy na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem. W międzyczasie liście kapusty siekamy w cienkie podłużne paseczki i szklimy do miękkości na patelni. Do talerza wlewamy zupę, na środku układamy garnir z kapusty, dekorujemy listkami tymianku, pokruszonym serem kozim oraz kleksem śmietany.

Placuszki dyniowo-cukiniowo-marchewkowe

Dynia hokkaido jest dość popularna i dostępna na ekologicznych bazarach. Ze względu na swoje właściwości odżywcze warto ją włączyć w codzienne menu. Jest dość wdzięcznym warzywem do wykorzystania w kuchni, można piec, dusić, gotować, miksować. Może być daniem głównym lub dodatkiem do wszystkiego, ryżu, makaronu, kaszy, mięsa. Warto więc poeksperymentować. Co ważne ten rodzaj dyni, nawet pokrojony, po obróbce cieplnej w wysokiej temperaturze zachowuje swój kształt.

Składniki:

1 mała dynia hokkaido

1 mała cukinia

2 marchewki

po kilka listków świeżej mięty, bazylii

1 jajko

1 papryczka chili

Ok. 4 łyżek mąki

Olej do smażenia

Sól, pieprz do smaku

Dynię kroimy, wydrążamy środek, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Cukinię myjemy i bez obierania również ścieramy na tarce o dużych oczkach. Papryczkę chili pozbawiamy pestek i bardzo drobno siekamy. Warzywa mieszamy, dodajemy surowe jajko, 2 łyżki oliwy, listki ziół, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, dużą łyżką nakładamy masę w kształcie płaskich placuszków i smażymy je z obydwu stron na lekko złoty kolor. Serwujemy na przykład z kleksem domowej śmietany.

Sałata ze śmietaną w staropolskim wydaniu

Młoda sałata z przydomowego ogródka i słodko-kwaśna śmietana z ekologicznego gospodarstwa. Duet doskonały!  Ponadto sałaty nie należy sobie absolutnie żałować. Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych, rzadziej chorują, są szczupłe i mają ładną cerę. Sałata zawiera luteinę i zeaksantynę, silne przeciwutleniacze, które chronią przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Dostarcza też antynowotworowych indoli, kwasu foliowego i witamin B wzmacniających system nerwowy. Ma tez dużo witaminy E i C, potas, żelazo, mangan, magnez, kwasy organiczne. Jedzmy więc dużo i śmiało, serwując z różnymi dodatkami.

Składniki:

główka sałaty

5 łyżek śmietany

1 jajko

ok. 1 łyżki octu

ok. 1-1,5 łyżki cukru

Jajko gotujemy na twardo. Oddzielamy żółtko od białka. W miseczce ugniatamy żółtko, mieszamy razem z octem, cukrem i szczyptą soli na gładką masę, następnie dodajemy do śmietany. Sałatę myjemy, osuszamy, wrzucamy do miseczki, dodajemy posiekane białko i polewamy tuż przed podaniem gotowym sosem śmietanowym.

Smacznego!

 

Wszystkich zainteresowanych współpracą z KSOW informujemy o możliwości rejestracji w bazie partnerów KSOW na stronie www.ksow.pl

Materiał opracowany przez Stowarzyszenie GRUPA ODROLNIKA. Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach operacji: „Ekologia! to jest to! – współpraca rolników ekologicznych w skracaniu łańcucha dostaw”

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *