Warsztaty kulinarne z produktami EKO

Pod koniec września odbyło się pilotażowe spotkanie Akademii Kulinarnej dla Smakoszy w Krakowie. Warsztaty poprowadziła Anna Nowakowska – dziennikarka kulinarna i winna oraz blogerka, współpracująca od kilku lat m.in. z tygodnikiem Temi, w którym prowadzi autorską rubrykę kulinarną, z magazynem Czas Wina, współredagując blog redakcyjny Wino i Kuchnia czy Magazynem Winiarskim. W kulinarnych zmaganiach towarzyszył Jan Czaja, rolnik ekologiczny, działający w Stowarzyszeniu GrupaodRolnika propagującym ekologiczną żywność.

Podczas spotkania uczestnicy mieli okazję posłuchać czym jest ekologia oraz przekonać się, jak z kilku składników, można przygotować pożywne, a przy okazji zdrowe i ładnie się prezentujące potrawy. Zostaliśmy przez gospodarzy lokalu przywitani przepyszną szarlotką. Następnie podaliśmy przystawkę w formie deski serów kozich z gospodarstwa z Pacanowa oraz chipsów z jarmużu. Chwilkę później na stole pojawił się krem z dyni podkręcony chili, z dodatkiem sera halloumi i jarmużowych chipsów. Przygotowaliśmy także dwie sałatki, z kaszy gryczanej, sera i rukoli oraz pieczonych buraków, sera i rukoli. Dodatkiem był sos na bazie oleju lnianego, soku z cytryny, miodu i musztardy. Zwieńczeniem sobotniego gotowania była tarta na kruchym cieście, której nadzienie stanowiła cukinia, jarmuż i świeża bazylia.

Nie mogło zabraknąć oczywiście deseru, za który składamy podziękowania ekipie z Centrum Produktu Lokalnego w Rzuchowej. Jabłka prosto z sadu, maliny z ogrodu, jajka od kur szczęśliwie i swobodnie biegających i mleko od krowy pasącej się tuż obok dworku… Wszystko zdrowe, naturalne, bez zbędnej chemii, a co najważniejsze smaczne i bajecznie kolorowe. Taką kuchnię bardzo lubimy, cenimy i chcemy dzielić się smakami w szerszym gronie, zachęcając do zakupów produktów świeżych, zdrowych i z wiadomego źródła.

Autorzy zdjęć: Anna Nowakowska, Jan Czaja , Andrzej Wielowski

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *