Zupa krem z cukinii

Cukinia zwana też kabaczkiem, należy do warzyw dyniowatych i przywędrowała do nas z Włoch, stąd też jej nazwa. Po włosku zucchina to po prostu mała dynia. W zależności od odmiany może być ciemnozielona, żółta lub pasiasta. Cukinia jest ceniona ze względu na dużą zawartość składników odżywczych, wartości dietetyczne i pozytywny wpływ na proces trawienia. Zawiera potas, żelazo, magnez, witaminy: A, C, K, PP i B1, beta karoten. Warto wiedzieć, że cukinia jest jednym z pierwszych warzyw, które można podać już półrocznym maluchom.

Lekkostrawna, łagodna w smaku cukinia odkrywa cały wachlarz możliwości pobudzając kulinarną fantazję. Można ją jeść na surowo, zapiekać, dusić, smażyć, faszerować, łączyć z różnymi warzywami, sosem pomidorowym, makaronem, a nawet piec ciasta.

Dzisiaj będziemy się delektować kremem z cukinii, jej delikatnym smakiem podkręconym tymiankiem i gałką muszkatołową. Podczas warsztatów kulinarnych w Krakowie w ramach Akademii Kulinarnej dla Smakoszy przygotowaliśmy wspólnie z uczestnikami krem z cukinii z selerowymi chipsami. Smakowało wyśmienicie! Bazowaliśmy rzecz jasna na produktach pochodzących z ekologicznych upraw. 

Podawane przeze mnie składniki z reguły wystarczają na porcje dla 3 osób.

 

Krem z cukinii

Składniki:

2 niewielkie cukinie z cienką, miękką skórką

2 małe cebule

1 ząbek czosnku

1 łyżka masła

1 łyżeczka oliwy

kilka gałązek świeżego tymianku

3 szczypty gałki muszkatołowej

sól morska (opcjonalnie sól z imbirem i trawą cytrynową

pieprz cytrynowy

2-3 szklanek wody

 

W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy oliwę i szklimy posiekane drobno cebulę i czosnek. Dodajemy umytą i pokrojoną w kostkę cukinię, smażymy przez kilka minut, ciągle mieszając. Następnie zalewamy wodą w takiej ilości, aby sięgała około 2 cm ponad poziom warzyw. Dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu 10-15 minut. Zdejmujemy rondelek z ognia, miksujemy zupę blenderem na gładki krem, doprawiamy do smaku. Krem świetnie smakuje z grzankami, ale można również przygotować inne dodatki. Na przykład makaron z cukinii wcześniej podduszony na maśle albo chipsy z selera. Selera kroimy na cienkie plasterki i pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku kilkanaście minut. Zupę tuż przed podaniem dekorujemy płatkami selera. Garnir do zupy-krem możemy przygotować również z włoskiej kapusty, twardego sera feta pokrojonego w kostkę. Mozliwości jest sporo, aby nasza potrawa była smaczna, zdrowa i ładnie się prezentowała.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *