Crumble z jabłkami i orzechami

Crumble z jabłkami i orzechami to znakomity pomysł jak masz ochotę na małe słodkie co nieco. My w niedzielne popołudnie dokładnie taką mieliśmy zachciankę. Kruszonkę robi się błyskawicznie, jabłka są właściwie zawsze w domu, jeszcze garść włoskich orzechów, wiśnie ze słoiczka i deser gotowy. A i wino. Z przyjemnością sięgnęłam po różową Kaskadę z Piwnic Antoniego. Za oknem jesienna aura, trochę szaro i nostalgicznie się zrobiło, a wino od Antoniego jest jak wspomnienie lata, dojrzałych truskawek, dzikich malin, pikniku na trawie, słońca w południe… się rozmarzyłam w niedzielne popołudnie…

 

Składniki:

2 jabłka

1/2 szklanki maki orkiszowej (można też pszenną)

1/2 szklanki otrębów owsianych (lub mąki po prostu)

1/2 szklanki cukru

100 g zimnego masła

2 łyżeczki przyprawy do szarlotki Kotanyi (lubię, bo ma wszystko, co potrzebują jabłka pod kruszonką)

3 łyżeczki wiśni z konfitury

garść orzechów włoskich

 

Jabłka obieramy i kroimy na małe cząstki (w kostkę, w paski, jak to woli) i mieszamy z przyprawą do szarlotki, orzechy lekko zgniatamy. Mąkę, otręby, cukier i masło mieszamy, ugniatając dłonią, aby powstała sypka kruszonka.

W kokilkach na dnie układamy jabłka, posypujemy orzechami, dodajemy konfiturę z wiśni, a na wierzch kruszonkę. Wkładamy do nagrzanego do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy około 20 minut. Serwujemy gorące, parujące, jeśli jesteście szczęśliwymi posiadaczami zapasów lodów na przykład śmietankowych w zamrażarce, to śmiało podajcie.

Smacznych doznań!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *