Kurczak, sos z kaparami i wino Perła Kokocza

Takie nasze niedzielne smaki. Filet z kurczaka marynowany w jogurcie z curry i kurkumą, sos śmietanowy na winie z dodatkiem kaparów, mieszanka sałat w sosie winegret i oczywiście lokalny akcent, czyli wino z Piwnic Antoniego – Perła Kokocza.

Na początek słów kilka o winie. Od dłuższego już czasu jestem zdecydowanie fanką lokalnych win. W okolicach Tarnowa jest blisko 40 winnic, z czego zarejestrowanych jest kilkanaście, które z roku na rok produkują co raz lepsze wina. Białe cechuje świeżość, fajna kwasowość, owocowe aromaty. Czerwone z kolei z reguły są soczyste i owocowe. Winnica Piwnice Antoniego położona jest w bardzo malowniczym miejscu, na wzgórzu w Woli Lubeckiej, skąd roztacza się piękny widok na okolice, Pogórze Ciężkowickie i Górę Kokocz. Jest to rodzinne przedsięwzięcie, w którym prym wiedzie Antoni Marcinek z małżonką Danutą oraz synem Damianem. W ofercie winnicy są wina białe, różowe oraz czerwone w wersji wytrawnej, ale również autorskie słodkie Danutie (białe) i Vermell (czerwone). Oprócz wina Antoni posiada też własną pasiekę i produkuje miody.

Do naszego niedzielnego obiadu sięgnęłam po białe wino Perła Kokocza. Jest to kupaż z odmian Seyval Blanc, Aurora i Kristaly. Świeże, aromatyczne, rześkie, z wyczuwalną słodyczą, ale jednak zbalansowaną przez żywiołową kwasowość. Kwasowa zadziorność pochodzi z odmiany seyval blanc, a także aromaty zielonych jabłek, cytrusów, białych brzoskwiń, ziół i polnych kwiatów.

Filet z kurczaka marynowany w jogurcie z sosem śmietanowym z kaparami

Składniki:

Filet z kurczaka, 100 ml naturalnego jogurtu, 1 łyżeczka curry, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1 ząbek czosnku, sól.

Cebula dymka, 1/2 niewielkiej czerwonej papryki, 1 ząbek czosnku, 100 ml wina białego wytrawnego, 150 ml kwaśnej śmietany 18%, 3 łyżeczki kaparów, 1 łyżka oliwy.

Kasza jęczmienna drobno lub kasza bulgur (szklanka), 1/2 cebulki dymki, 1 ząbek czosnku, 4 listeczki szałwii, 50 ml białego wytrawnego wina, 1 łyżka oliwy.

Na początku przygotowujemy solankę, czyli do 1 litra wody wsypujemy kopiatą łyżkę soli i moczymy w niej filet z kurczaka minimum kilka godzin. Następnie wyciągamy mięso, osuszamy. Do jogurtu dodajemy curry, kurkumę, zgnieciony ząbek czosnku, mieszamy zanurzamy w marynacie mięso i odstawiamy na minimum 1 godzinę, a najlepiej to na kilka.

Mięso przekładamy na papier i na brytfance pieczemy około 40 minut w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku.

W międzyczasie w rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy, drobno posiekaną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, lekko szklimy, podlewamy winem, chwilkę mieszamy, dorzucamy posiekaną szałwię, a następnie wsypujemy kaszę. Mieszając podsmażamy ją w rondelku około 3 minut. Wlewamy 1,5 szklanki wody, mieszamy i zostawiamy na małym ogniu, aż do momentu, gdy zostanie wchłonięta cała woda.

Na patelni na oliwie szklimy drobno posiekaną cebulkę, czosnek i paprykę. Podlewamy winem, czekamy aż odparuje ciągle mieszając, następnie dodajemy śmietanę, odrobinę wody oraz kapary. Zostawiamy na małym ogniu na około 2 minutki i sos mamy gotowy.

Kurczaka wyciągamy z piekarnika, kroimy w plastry, układamy na mieszance sałat z sosem winegret (2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka octu winnego, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka musztardy), obok dajemy sos i kaszę. Serwujemy z białym wytrawnym winem.

Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *